Worknomad - NEST

Review Nest | Ruimte voor Kunst (Den Haag)

Werken tussen de video-installaties in een oude kantoorvleugel van de Haagse Electriciteitsfabriek: het kan sinds kort bij Nest. Van donderdag t/m zondag komen er ook ‘gewone’ bezoekers kunst kijken, maar op maandag, dinsdag en woensdag heb je als Worknomad in deze tentoonstellingsruimte het rijk (bijna) alleen.

Maatschappelijke rol

Nest bevindt zich (heel toepasselijk) middenin een culturele broedplaats, naast een theater en onder de ‘vleugels’ van tientallen ateliers. Als openbare ruimte wil Nest een rol van betekenis spelen in de buurt; of dat nu is door mensen laagdrempelig toegang te bieden tot kunst of op een andere manier. Als er behoefte is aan een plek om te werken, te vergaderen, te leren of te feesten – laatst werd hier een bruiloft gevierd – dan stellen ze hun ruimte graag beschikbaar.

Tentoonstellingbezoek in de pauze

Voor flexwerkers is in de hoge, lichte ontvangstruimte een houten werktafel neergezet – momenteel met uitzicht op een fascinerende wandtekening, die de informele machtsstructuren in de nabijgelegen Schilderswijk uitbeeldt. Er is één verstelbare bureaustoel; later gearriveerde flexwerkers moeten het met klapstoelen doen.

Als ik langskom is de tentoonstelling ‘Might as Well’ net geopend. In zeven kunstwerken neemt deze tentoonstelling de rol van macht in onze maatschappij onder de loep. Misschien wat zware kost om je werkdag mee te beginnen, dus ik loop in de middag een rondje langs de werken om even mijn zinnen te verzetten en m’n benen te strekken. Wil je de complete ervaring (de huidige expositie bevat veel video-installaties met muziek) klop dan even aan in het kantoortje, dan zetten ze het geluid een kwartiertje voor je aan.

Naast wie zit je?

Het idee is dat met name buurtbewoners gebruik maken van de ruimte. Omdat Nest nog maar net is opengesteld voor flexwerkers en word of mouth zich nog een beetje moet verspreiden, ben ik vandaag de enige. Goed voor de verstilde museumervaring, maar misschien niet helemaal wat je verwacht van een co-working ruimte. Al is het ook niet erg als deze locatie een hidden gem blijft, voor die keren dat je je even lekker wilt afzonderen. Helemaal ‘Rémi’ ben je trouwens niet: in het kantoortje achter de expositiewand zitten drie medewerkers die je graag meer over de locatie vertellen.

Op dagen dat de tentoonstelling toegankelijk is voor bezoekers (van donderdag- tot en met zondagmiddag) wordt niet de hele dag de deur platgelopen, maar zal het wel wat rumoeriger zijn. Al was het maar vanwege het geluid bij de video-installaties op repeat.

Bakkie doen?

Aan het begin van de dag word ik voorzien van een heus koffie- en theebuffet met grote thermoskannen koffie en heet water. Daar kom ik de dag wel mee door! Mocht je een refill nodig hebben, klop dan gerust even aan bij het kantoor. Je drinkt hier trouwens uit een ‘Nest-café’ mok.

Lunch je mee?

Van een strak georganiseerde co-working lunch is geen sprake, maar als je het leuk vindt kun je mee-eten met de Nest-medewerkers. Rond 12:00 uur stallen ze speltbrood, crackers, hummus, hüttenkäse, komkommer en ander beleg uit op de lunch/vergadertafel. Nu Nest haar ruimte heeft opengesteld voor flexwerkers, is ze namelijk heel benieuwd wie hiervan gebruik komen maken.

Unique Flexing Point

In de op- en afbouwfase tussen tentoonstellingen is het wat minder praktisch om hier te werken. Daarom kun je als flexwerker alleen terecht als er ook een tentoonstelling te zien is. Dat geeft deze locatie iets exclusiefs. Behalve dat je werkomgeving uit steeds wisselende kunstwerken bestaat, kan je werkplek zich ook steeds op een andere plek bevinden, afhankelijk van de inrichting van de tentoonstellingsruimte. Heel erg ‘flex’ dus!

Iets voor jou als je…

  • interesse hebt in hedendaagse en maatschappelijk geëngageerde kunst;
  • graag werkt in een lichte, strakke ruimte zonder veel poespas;
  • even wilt ontsnappen aan de waan van de dag.

 

Deze review is geschreven door Suze Krijnen, freelance journalist/redacteur, flexplekfluisteraar
en auteur van het boek Wie heeft mijn werkplek gepikt? Profiteren van Het Nieuwe Werken in 14 hacks

Boek nu